29 Kasım 2012 Perşembe

DÜNYA KOAH ve SAĞLIKLI YAŞAM GARD ORMANIMIZ


Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Tütün ve tütün ürünleri, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunması akciğerlerde bir çeşit iltihap oluşturarak, akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olur. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre KOAH tüm dünyada yaklaşık 5 milyon insanı etkilemektedir. Her yıl 3 milyon kişi bu hastalıktan hayatını kaybetmektedir. Yine Dünya Sağlık Örgütü 2030 da KOAH'ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağını öngörmektedir. Ülkemizde ki en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %20 dir.
40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan meslek icabı tozlu ortamlarda bulunan kişilerde uzun süren öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıları hekimi tarafından görülüp nefes ölçüm testini yaptırması gerekmektedir. KOAH ın erken tanısı hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır.
 Dikkatleri çekmek için  her yıl 14 Kasım Dünya KOAH günü olarak kutlanmaktadır.Bizde bu etkinlik kapsamında Yalova da Halk Sağlığı Müdürlüğü önderliğinde arkadaşlarla birlikte Sağlıklı Yaşam  GARD Ormanını oluşturduk.Bol bol çam fidanı diktik.  Ormanımız Termal ve Çınarcık arasında bulunan Ortaburun Mevkinde, yolunuz  buradan geçecek olursa ormanımıza ve ormanlarımıza lütfen sahip çıkın.Bu etkinlik kapsamında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.. 
Çocuklarımızın daha rahat nefes alabilmeleri ve daha sağlıklı yaşam sürdürebilmeleri için lütfen ağaca ve ormanlarımıza sahip çıkalım..

Eğer bu dünyada bir dikili ağacım bile yok diyorsanız işte size fırsat 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hürriyet

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...