4 Kasım 2014 Salı

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası

2-8 Kasım Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası 64 ülkede, 72 kuruluş tarafından tanınmakta ve kutlanmaktadır. 
Bu  gibi önemli gün ve haftalarda bizlere düşen görev farkındalık yaratmaktır. İşte bu farkındalığı kendince yaratarak  çorbada bir tuzu olan biriyle oğlum sayesinde tanıştım. Bazı nedenlerden dolayı oğlumun okulunu değiştirmek zorunda kaldım. Yeni okulunun öğretmenini her anne gibi merak ettiğimden araştırayım dedim .İnternete, Banu Tümürözünün adını yazınca karşıma işte bu kitap çıktı. Kitabı gördüğümde İlk dikkatimi çeken şey  adı oldu."Öğretmenim Ama Değilim" bu isimle kitap yazmışsa bir  kişi,  işini severek yapan biridir  diye düşündüm.. Sonunda okula kayıt yaptırdım ve öğretmenizle tanıştım.Kitaptan bahsettiğimde çok daha güzel bir şey öğrendim. Banu Hanım yazdığı kitabın tüm gelirini LÖSEV e bağışlamış. Hemen kitabı aldım ve merakla da okudum. Ücretli öğretmenlik yapan birinin hayatı bu kadar güzel sade anlatılır. 
Bu kitap belki yazarın ilk ve tek kitabı olacak ama asıl önemli olan amacının bir çok kişinin yaralarını sarmak adına koyduğu tuğla sayıdır.Duyarlılığınız ve hassasiyetiniz için Teşekkürler Banu Hanım....


                                    
Lösemi; bir kan hastalığıdır, halk arasında kan kanseri olarak bilinir. Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini lösemiler oluşturur ve birinci sırada yer alır. En çok 2-5 yaşlarındaki çocuklarda görülür. Bu dönem çocuklarda lenf dokusunun en yoğun olduğu dönemdir. Çocuklarda görülen lösemiler hücre cinsine göre; ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi) olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir. Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir.

BELİRTİLERİ: Çocuklarda lösemi hastalığının belirtileri: 
 *Ateş 
 *Halsizlik 
 *İştahsızlık 
 *Kilo kaybı 
 *Nedensiz burun ve cilt altı kanamaları 
 *Kansızlık 
 *Lenf bezlerinde büyüme 
 *Karaciğer-dalak büyümesi
 Ayrıca yayıldığı organlara ait belirtiler olarak baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları görülebilir. Bu belirtilerle müracaat edilen çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede çoğunlukla karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinde genişleme, kanama bulguları tespit edilebilir.

LÖSEMİ TEDAVİSİ
Lösemi, son derece uzun, zor ve pahalı bir tedavi gerektirmektedir. Lösemi hastalarına haftada, ayda bir damardan verilen çok sayıda ilaç ve kemoterapi tedavisiyle 2.5 yıl kadar süren bir tedavi uygulanır. Bu tedavi sonucunda % 70-85 oranında tamamen iyileşme sağlanabilir. Yalnızca % 5 oranındaki vakalarda ve uygun durumlarda kemik iliği nakli yapılabilir. Türkiye'de kemoterapi ve kemik iliği nakli batı ülkeleri standartlarında, başarıyla yapılmaktadır. 

LÖSEMİLİ ÇOCUKLARIN SORUNLARI

Okuldan uzak kalmak, arkadaşları tarafından dışlanmak, sinema, tiyatro gibi sosyal etkinliklere katılamamak, sevdikleri yiyeceklerden uzak durmak, kan bulamamak, maddi yetersizlik ve hastanede çocuklarına refakat etmek isteyen ailelerin iş yerlerinden çok sık izin almaları sonucu işlerine son verilmesi, toplumun bu çocukların iyileşme şansının olmadığını düşünmesi, maske yüzünden hastalığın bulaşıcı olduğunun düşünülmesi Lösemili çocukların en önemli sorunları arasında gelmektedir.

1 yorum:

Hürriyet

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...